Bij perifeer arterieel vaatlijden, ook wel bekend als claudicatio intermittens of etalagebenen en afgekort als PAV, is sprake van een vernauwing in de slagaders die naar de beenspieren gaan. In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien, maar bij inspanning is er een tekort. De spieren vragen dan om meer zuurstof dan de slagader door de vernauwing kan laten. Dit leidt tot krampachtige pijn of een doof gevoel bij inspanning.
De pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn. Patiënten proberen de pijn voor anderen te maskeren door bijvoorbeeld stil te staan voor een etalage. Zo krijgen de benen rust en trekt de pijn weg. Daarom wordt de aandoening ook wel etalagebenen genoemd.
Oorzaak
Met name roken speelt een grote rol bij het ontstaan van PAV. Daarnaast is ook voeding en (weinig) beweging van invloed.
Klachten die u hierdoor kunt ervaren zijn:
- Pijn
- Vermoeid gevoel
- Doof gevoel
Behandeling
De patiënt wordt in de eerste periode 2 à 3 keer per week behandeld, d.m.v. looptraining. Daarna neemt de frequentie van behandelingen geleidelijk af tot 1 keer per maand. De patiënt oefent ook thuis zelfstandig met bewegen. Tijdens de sessies met de fysiotherapeut wordt niet alleen fysiek getraind, maar wordt de patiënt ook begeleid naar een gezondere leefstijl.
Vergoeding
Het behandeltraject wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt wél eerst het eigen risico. Onze fysiotherapeut is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet.
Verwijzing
U heeft voor behandeling bij perifeer arterieel vaatlijden een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.