Telefonisch bereikbaar tot 16.00 uur
Gemakkelijk online

Psychosomatische fysiotherapie

TEKST WORDT BINNENKORT AANGEPAST


Deze therapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door het begeleiden en behandelen van de psychosomatische component van de (pijn-)klachten. “Psyche” betekent geest en “somatisch” betekent lichamelijk, dus “psychosomatische klachten” zijn klachten die een lichamelijke uitgingsvorm hebben, zoals pijn en vermoeidheid, en een geestelijke of emotionele onderliggende oorzaak hebben, zoals een grote werkdruk, conflicten, emotionele problemen, verlies van dierbaren, ernstige ziekteprocessen, relatieproblemen, terugkerende stressvolle situaties of trauma’s (ongelukken).

Als deze psychosomatische klachten blijven bestaan, kunnen ze zeer hinderlijk zijn tijdens het dagelijks functioneren. Na verloop van tijd kunnen ze een steeds grotere beperkende factor gaan spelen op het werk of in de thuissituatie met zelfs volledige uitval van werkzaamheden tot gevolg.

De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de geestelijke ofwel emotionele oorzaak is niet altijd direct bewust waarneembaar, waardoor de link naar de geestelijke component over het hoofd wordt gezien. Wat dan ook vaak voorkomt is dat de klachten wel degelijk aanwezig zijn, maar dat er geen oorzaak komt uit het medisch lichamelijk onderzoek. Een psychosomatisch oefentherapeut kan hierbij duidelijkheid scheppen.

De behandeling is er op gericht de oorzaak van de psychosomatische klachten inzichtelijk te maken, waardoor een gedragsveranderingen gestimuleerd wordt. Als de oorzaak van de klachten achterhaald is, kan er gekozen worden om anders om te leren gaan met de klachten en/of de oorzaak. Ook kan de behandeling er juist op gericht zijn de oorzaak van de klacht op te lossen.

Onze psychosomatische fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van spanning- of stress gerelateerde klachten en aanhoudende, onverklaarbare pijn en vermoeidheid.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Onze psychosomatische (fysio)therapeut

Ton Mensink

Fysiotherapie:
Bewegen is de Spil in je leven.

Ieder jaar gaan 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut omdat zij problemen hebben met bewegen. Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen.

Maak een afspraak

Wat onze patiënten zeggen